25. září 2022

Dušan Jurkovič - folklorní secese, vila v Brně, rozhledna v Rožnově (a některé další stavby)

Dušan Jurkovič (1868-1947) se narodil na Slovensku ve vesnici Stará Lúka, za vzděláním se však vydal za hranice, studoval gymnázium v maďarské Šoproni a poté průmyslovku ve Vídni, kde později měl možnost se seznámit se secesí, ve vídeňské architektuře ztělesněnou Otto Wagnerem a jeho následovníky, a ze školy si navíc odnesl poučení profesora dějin umění Aloise Riegla, který upozorňoval na kvality lidového umění. Oba vlivy pak propojil v osobitý styl, kterým se proslavil. 

Po návratu z Vídně a krátkém pobytu na Slovensku přesídlil na Moravu a od r. 1899 žil v Brně, kam ho představitelé kulturního života v obdivu nad realizacemi turistické jídelny Libušín a útulny Maměnka (1897-1899) na Pustevnách pozvali k úpravě interiéru dívčí školy Vesna. V Brně se mu zalíbilo, r. 1905 si zde pro svou rodinu postavil vilu a na Slovensko se vrátil až po 20 letech, kdy nedlouho po vzniku Československa dostal nabídku působit ve funkci vládního komisaře Úřadu pro ochranu památek v Bratislavě. Vila je dnes v majetku Moravské galerie a od r. 2011 je zpřístupněna veřejnosti.    

My jsme ji navštívili letos v únoru, proto jsou stromy bez listí. 





Dřevěný nábytek navržený Janem Kotěrou, trámy, malovaný porcelán a barvy materiálů v interiéru ladí podle vkusu architekta.





Socha dudáka je dílem Josefa Pekárka a krb svou dekorativností prostor dotváří.



Stejně tak lustry, gobelíny podle návrhu Rudolfa Schlattauera a obrazy, včetně kopie obrazu Joži Uprky





Zdobné jsou také nosné trámy a zábradlí v horním podlaží. 



A takto to vypadá při pohledu shora.



„Věž“ na rohu vily, patrná na prvním a v koláži třetího snímku vlevo, je přístupná z místnosti, kde byla výstavka svítidel.



Jurkovič se podílel i na rekonstrukci interiéru zámku v Novém Městě nad Metují a nábytek z něj a výše zmíněné dívčí školy Vesna je ve vile také k vidění.



V Novém Městě nad Metují mají od Jurkoviče navíc krytý dřevěný most, bohužel jsme o něm nevěděli dříve, při pobytu v Broumově to k němu bylo jen 40 km. Popis s pěknými fotografiemi je např. zde

Co nám ale neuniklo při pobytu v Beskydech, je Jurkovičova rozhledna. Jurkovič rozhlednu navrhl ještě před stavbami na Pustevnách v r. 1896 pro kopec v katastru obce Brňov, výletní místo u Valašského Meziřící. Realizace se však nedožil, postavena byla až v r. 2012 a na jiném místě – na Karlově kopci v Rožnově pod Radhoštěm






Rozhledna je vysoká 31 m a spotřebováno na ni bylo 200 m krychlových kulatiny.

Vyhlídkám ale nepřálo špatné počasí. 




Z dalších staveb, které slibuje název, jen telegraficky připomenu ty, které už byly blíže představeny v samostatných článcích. Začít můžeme Pustevnami. Zde se nacházejí tři Jurkovičovy stavby – Libušín, Maměnka a Zvonička. Chatu Libušín v r. 2014 zničil požár a v dřívějším článku Beskydy (1) - Pustevny, Radhošť (a dřevěný kostel v Kunčicích pod Ondřejníkem) bylo zachyceno její torzo zakryté provizorní konstrukcí. Dnes je již postavena věrná replika, v celkovém záběru na dalším snímku je uprostřed, vpravo je Maměnka.



Obě chaty ještě samostatně.






V jedné z chat jsme byli na obědě.




Zvonička vedle honosných chat působí hodně skromně.



Na Svatém Hostýně nedaleko impozantní baziliky stojí přístřešky s vyobrazením křížové cesty (blíže v článku Hostýnské vrchy (1) - hřebenová túra na Svatý Hostýn).




Luhačovice se mohou v sousedství lázeňské kolonády pochlubit 4* hotelem Jurkovičův dům. Architekt jej v r. 1902 na lázeňskou budovu s balneoprovozem přestavěl z původního mlýna.





Stylově se vymykající Jurkovičovou stavbou bez dřevěných a folklorních prvků je klasicistická mohyla Milana Rastislava Štefánika na vrchu Bradlo (popsaná v článku Milan Rastislav Štefánik a jeho památníky).



Konečně Jurkovič se také zasloužil o rekonstrukci domů v obci Čičmany, která je od r. 1977 památkovou rezervací lidové architektury (viz Čičmany - perníkové chaloupky pod Strážovskými vrchy).

17 komentářů:

  1. To jsou překrásné stavby. Jedna krásnější než druhá. Úžasné. Děkuji za tyto nádherné fotografie. Některé ty stavby vidím na těchto fotografiích poprvé a díky moc, že je mohu obdivovat alespoň tady na blogu. Přeji krásné podzimní dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, ale ty fotky ve velké většině jsou jen mobilem a často i v nepříznivém počasí, mají jen ilustrační roli.
      Také přeji hezký (a pokud možno ne chladný) podzim a hodně úlovků v lovem beze zbraní :).

      Vymazat
  2. Vila je krásná, diky za typ. Žasnu , jaká rozmanitá díla jeden autor dakáže vytvořit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já také, ale přiznám se, že na dřevěné rozhledně mně bylo trochu úzko, co když se spoje rozklíží, nebo někde kutá červotoč :).

      Vymazat
  3. Ta vila mne docela překvapila, dokonce jsem ani netušila že žil v Brně. Mám ho tak nějak nejvíc spojeného s těmi Beskydy. Mě třeba překvapily Gočárovi domy v pražské ZOO, ty vypadají jak kdyby to byla práce Jurkoviče.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tos mě zase překvapila s Gočárem, protože toho si spíše spojuji s funkcionalismem.
      Právě díky dlouhému pobytu v Brně a vůbec v Česku, je realizací jeho děl zde mnohem víc než na Slovensku.

      Vymazat
    2. Najdi si schválně ty Gočárovy domy v pražské ZOO na netu. To já taky na ně koukala jak puk, že to je dílo Gočára.

      Vymazat
  4. Chyty vypadají zajímavě, myslím, že podobné stavby, obzvláště jejich vnitřek, jsem ještě neviděla.
    Díky, za další virtuální výlet! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě docela pobavilo původní určení chat jako útulny a jídelny. Dnešní ubytování má daleko od lidových cen.

      Vymazat
  5. Ten krb mne fascinuje.
    Krásně by se u něj sedělo s knížkou.

    OdpovědětVymazat
  6. K Dušanu Jurkovičovi mám trošku složitější vztah: Uznávám ho jako velkého a originálního architekta, jeho realizace jsou osobité, mají rozpoznatelný styl a jsou mezinárodně uznávané. Jen se ta moje dušička při pohledu na ně netetelí a nevibruje jako u některých děl některých jiných architektů. Možná je to právě tou aplikací lidových motivů, které byly z pochopitelných důvodů ve své době populární ale mě nikdy moc nebraly, byť právě to je Jurkovičův nejcharakterističtější a nejobdivovanější prvek. Prostě rád se do takových objektů půjdu podívat, ale vlastní bydlení bych si takové udělat nenechal. V Praze - Bubenči je od Jurkoviče krásná vila dr. Náhlovského, má spoustu zajímavých prvků a musí se tam báječně bydlet; kdyby mi ji někdo daroval, nejspíš bych neodmítl, ale kdybych měl příslušné prostředky, hledal bych něco úplně jiného :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem vždy nesnášel krojovaný hudební folklór - juchání a skákání, na Uprkovy obrazy jsem si musel zvykat, ale Jurkovičovy stavby se mně líbily hned, nějakou jeho vilu bych si i koupil, kdyby byla s patřičnou slevou :).

      Vymazat
  7. Videl jsem Durkovicovi sttavby na Radhosti...nadhera..o tom Novem meste nad Metuji jsem nevedel

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Spíš na Pustevnách, ne? 4 km po hřebeni od Radhoště. To jsou asi tako jeho nejvýznamnější díla. Máme to tam velice rádi. Teď asi 0,5 km odtud navíc postavili dlouhou lávku do prostoru s výhledy, ale protože bylo zataženo, bylo zbytečné kupovat si vstupenku.

      Vymazat
    2. V zámecké zahradě v Novém Městě nad Metují je zmíněný most a v Pekle ...v údolí říčky asi 7km odtud, je stavba Jurkovičova také - je tam hospůdka a ubytování...zdravím Jiřina z N.

      Vymazat
  8. Jurkovičovy stavby docela znám, věděla jsem i o jeho vile v Brně, ale zatím jsem ji nenavštívila. Budu to muset někdy napravit, protože je opravdu moc krásná.

    OdpovědětVymazat

Aktuální článek

Claude Lorrain - ideální krajiny klasicismu

Claude Lorrain (1600-1682), vlastním jménem Claude Gellée , patří k nejvýznamnějším malířům klasicismu , směru, který následoval po temném ...

10 nejčtenějších článků (od 23. 4. 2020)