13. prosince 2023

Londýn (4) - parky

Londýn působí značně neuspořádaně, v chaotické výstavbě nesourodých mrakodrapů se již ztrácí nejen historický Tower s korunovačními klenoty, ale i 180 m vysoký mrakodrap The Gherkin (Okurka) z dílny architekta Normana Fostera, na druhé straně v městě je celá řada úpravných parků.  

Největšími jsou Kensington Gardens a Hyde Park, které na mapě vypadají jako jeden park, odděluje je ale vodní kanál, celková plocha je 2,5 km čtverečních. 





Líbí se zde i labutím a kachnám.






Na trávníku je možné se rozložit k pikniku a odpočívat a na lehátkách se v létě třeba i opalovat. 





V parku je také řada soch. 



Edward Jenner (1749–1823) byl fyzik a lékař, s nímž se pojí vývoj první vakcíny, John Hanning Speke (1827-1864), viktoriánský badatel, který objevil pramen Nilu, má zde monument ve tvaru obelisku. 



Nejvýraznější je ale socha britské královny Victorie (1819-1901), za níž je vidět Kensington Palace, kde se narodila. 





Samotný palác byl však pro mě velkým zklamáním, zatímco ve velkých londýnských galeriích (National Gallery, Courtauld Institute of Art, Wallace Collection, Tate Britain, Tate Modern, …) je vstup zdarma, v Kensington Palace se platí 18 liber (vice než 500 Kč), to by ani nevadilo, kdyby se tam nacházela slibovaná královská sbírka obrazů (Royal Collection) s obrazy P. Bruegela st., Cranacha, Rubense, Rembrandta, Caravaggia, Vermeera a dalších, ve  skutečnosti podle informace jedné z dozorujících zaměstnankyň téměř všechny obrazy jsou v jiných sídlech královské rodiny (ve Windsoru a Hampton Courtu, ani tam si na ně nepamatuji) a Kensington Palace ukazuje hlavně stříbrné čajové servisy a nejrůznější propriety dam – náramky, přívěsky, vějíře a garderoby, což mě zrovna vůbec nezajímá.   

Na okraji Kensington Gardens se nachází Prince Albert Memorial z r. 1872, věnovaný manželovi královny Victorie. 






V okolí památníku jsou sochy básníků, architektů, malířů a sochařů. A naproti něj je kruhová koncertní budova Royal Albert Hall s kapacitou 8000 návštěvníků.  



Hyde Park je známý hlavně řečnickým koutkem (Speakers' Corner) u stanice metra Marble Arch, kde kdokoliv může svobodně vystoupit a kritizovat ty, kteří mohou za všechny problémy světa, ale i když anglicky umím velmi dobře a mluvím plynně, místo jsem nehledal, protože náš premiér Nutella by asi nikomu nic neřekl. 

St. James’s Park vyúsťuje u oficiálního sídla britského panovníka Buckingham Palace a za ním se rozkládá The Green Park. V prvním je jezero se dvěma ostrovy – Duck Island a West Island. V pozadí druhého z následujících snímků vyčnívá vyhlídkové kolo London Eye.     






Park překypuje pestrobarevnou květenou a opět jsou zde i odpočinkové travnaté plochy. 



Středem parku vede autostráda k branám Buckinghamského paláce. 



A nemohou samozřejmě chybět ani sochy. Guards Memorial připomíná oběti obou světových válek. 



V následující dvojici soch v pozadí je král Jiří VI. (George VI (1895-1952)) a před ním jeho choť Alžběta (Elisabeth) (nejde o nedávno zesnulou královnu Alžbětu II.) v době, kdy ve věku 51 let ovdověla.  



Duke of York Column z r. 1833 je památníkem prince Fredericka, vévody z Yorku, druhého syna krále Jiřího III.



Černá socha ženy s koněm stojící na bílém podstavci má jednoduchý název Black and White.



Před Buckinghamským palácem stojí památník královny Victorie (Victoria Memorial). Královna sedí na trůně a pozlacená okřídlená socha na vrcholu památníku, stojící na zeměkouli a v levé ruce držící větev palmy, je symbolem vítězství.





Z větších parků stojí za zmínku ještě Regent’s Park a Holland Park, ale ty jsou již mimo centrum a k nim jsme se nevypravili. Snad příště. 

25 komentářů:

  1. Doba, kterou jsem ztrávila v Londýně byla nádherná, a ty parky, pro mě jako návrat časem... skvělý :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Miloš17 prosince, 2023 18:37
      Parky jsou tam opravdu nádherné a nejen ty velké, ale i parčíky, např. u Westminsterského paláce, a nikdy tam nechybí sochy. U Westminsteru např. Rodinovi Občané z Calais i moderní dílo od Henryho Moorea.

      Vymazat
  2. Anglické zahradnictví obdivuji ještě víc jak umění francouzských parků. Vypadá tak nějak jako fajn, zahrada, ale moc se v ní nesmím nadřít, nicméně mají své nesmírné kouzlo pohostinnosti, barevnosti a domáckosti. I u těch sídel nejvyšších mocnářů. A i když se to nezdá i ono má svá pravidla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V zahradách a parcích se nevyznám, ale matně si pamatuji ze zámku v Dobříši, že francouzská a anglická zahrada se hodně liší. A ta pohoda, jak zmiňuješ, v Londýně z nich opravdu vyzařuje.

      Vymazat
  3. Bože, to je krása, proč jen nám tam letos o prázdninách pršelo? Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Anglie je dešti proslulá, říká se, že tam navíc kvůli větrnému počasí prší vodorovně a deštníky nepomáhají, ale tentokrát během 6 dnů pršelo jen 2krát, jednou v Čínské čtvrti, kde jsme asi půl hodiny čekali v nějakém obchodě, ale pak déšť úplně přestal a mohli jsme zase pokračovat v procházkách.

      Vymazat
    2. Nám propršel jak Londýn, tak Dublin, ale my jsme na ně nezanevřely, obě, vnučka i já jsme si je i tak užily. Jiřina z N.

      Vymazat
    3. Měli jsme větší štěstí, a to i v Dublinu.

      Vymazat
  4. Ty tvoje fotky mne navnadily, zase si budu muset do Londýna zaletět.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Londýn, Paříž, Řím, ... jsou města, kam je možné jezdit opakovaně a pořád je co objevovat, v Paříži i Londýně jsme byli 4krát, ale v Londýně poprvé letadlem a na větší počet dnů, kdežto v Paříži jsme byli 3krát letecky a vždy zhruba na týden.
      Přidal bych ještě New York a Petrohrad, ale tam se už asi nepodíváme.

      Vymazat
    2. My s milostivou tak nějak pravidelně navštěvujeme Vídeň.

      Vymazat
    3. Vídeň mám také rád a ze zahraničních měst jsem v ní byl nejčastěji, jednou na celý měsíc v kuse, pak mnohokrát na několik dní a dva roky jsem tam také externě působil. Je to i tím, že z Brna je do Vídně blíž než do Prahy

      Vymazat
  5. Díky za další krásný výlet, odpočinek v tak kouzelných místech plných zeleně bych si nechala líbit!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Můžu doporučit, není to tak daleko, aby to nešlo uskutečnit.

      Vymazat
  6. Připadá mi, že v Londýně si neskonale více cení městské zeleně, než v Praze. A tím si vlastně v Londýně více cení i svých obyvatel. Vzrostlé stromy, nemrzačené četným ořezáváním, travnaté plochy, nemrzačené četným sekáním. Na travnaté plochy je umožněn vstup.
    V Praze všechno naopak. Jak něco vyroste, hned je to třeba často ořezávat, osekávat. Na travnaté plochy (tak často sekané, že už ztrácejí chuť růst) je většinou vstup zakázán.
    Nemohu to dokázat, ale obávám se, že ve srovnání s Prahou je situace ohledně zeleně lepší ve většině západních evropských metropolí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V Central Parku v NY, ve Vídni u Donauturmu (Dunajské věže) a na řadě dalších míst mě vždy jako první zaujalo, že je možné po trávě chodit a rozložit se tam s dekou, v Londýně dokonce v bezprostředním okolí královských paláců. V našich zámeckých zahradách to určitě možné není.

      Vymazat
    2. Tak v zámeckých parcích asi ne, ale třeba v anglickém parku na Dobříši je to možné. Taky mne překvapila ta úzká propojenost královských obývaných sídel s normálním životem města

      Vymazat
  7. Dovolila bych si trochu odporovat. Petřín je skvělé udržovaný bez jakýchkoli zákazů vstupů na trávník, tedy samozřejmě krom psům. Je možné se zde když je chuť kdekoliv kdykoliv natáhnout na trávu ve všech jeho zahradách. To samé Kampa, to samé Vojanovy sady nebo Valdštejnská zahrada. Všechno navštívené letos a pokud si ze svých četných návštěv s rodiči na tom Petříně a z návštěv s pubertálními kamarády pamatuji za bolševika jako šílený zanedbaný park kam člověk nesměl pomalu šlápnout jinam než na cestu a kdy to hlídali vébáci. Hvězda, další z velkých parků kde je v létě možné si polehávat a kochat se a v zimě jezdit na běžkách když je sníh. Takže netuším kde jste udělala tu zkušenost že se to nesmí....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přiznám se, že si Prahu v tomto ohledu nevybavuji a u letohrádku Hvězda jsem ještě ani nebyl, vím ale, že se dalo chodit po travnatých návrších v Divoké Šárce, to ale není park.

      Vymazat
    2. Jsem na Petříně častým hostem a překvapilo mne jak od doby dětství a mládí ten park prokouknul. Navíc díky bezprostřední blízkosti studentských kolejí se tu scházejí studenti, turisté tu odpočívají na trávě naprosto v pohodě. Do Hvězdy jsme jezdili za tchýní která tam dlouho dělala. Už tenkrát se tam normálně jezdilo na běžkách, vždycky běhalo a provozovaly další sportovní aktivity

      Vymazat
    3. Petřín až ke Strahovskému stadionu mám také prošlapaný, ale naposled jsem tam byl před mnoha lety, teď obvykle jedu tramvají č. 22 k zadní části Pražského hradu a pak nejvýš k bludišti a rozhledně.

      Vymazat
  8. Překrásné fotografie, moc pěkná reportáž. Až budu mít více času, tak se k tomuito článku určitě vrátím. Díky za něj. Přeji krásné a pohodové Vánoce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jarko, díky, také přeji hezké Vánoce a vše nejlepší v novém roce 2024.

      Vymazat
  9. To je divné, Londýn jsem ještě nikdy nenavštívil a nedá se říct, že bych se to chystal v blízké době napravit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdybys to někdy přece jen napravil, určitě nebudeš zklamaný. K fotografování se nabízí mnoho zajímavých míst.

      Vymazat

Aktuální článek

Annecy - Alpské Benátky

Město Annecy leží ve východní části Francie blízko hranic se Švýcarskem a umístěním u jezera obklopeného horami také připomíná mnohá švýcar...

10 nejčtenějších článků (od 23. 4. 2020)