27. listopadu 2016

Vítězové soutěže po 200 článcích

19 dnů od oznámení soutěže o knihu po 200 článcích uplynulo a je čas zveřejnit odpovědi účastníků a vyhlásit vítěze. Proti předchozí soutěži po 100 článcích tentokrát bylo otázek o dost víc, což kvůli větším nárokům na čas odradilo čtveřici minulých vítězů a někteří další ji nemuseli ani zaregistrovat. Možná otázky byly i těžší, matoucí a drobné obrázky nezřetelné, protože u první soutěže odpovědi docházely poměrně rychle, Čerf je poslal ještě tentýž den, co článek vyšel, vencisák dva dny poté a teď jsem se obával, zda vůbec se někdo zúčastní. Naštěstí ano, zúčastnili se dva noví soutěžící, a sice blogerky Opica a Bloud. Well Bloud (v součinnosti s Egopedem), Gabi, která se otázkami také zabývala, nakonec odpovědi neposlala.

Pár slov k otázkám, ke kterým dosud žádný článek na blogu nevyšel, anebo odpověď nebyla úplně přesná.

2. Otázka byla chytákem, protože nedávno byl na blogu článek o zámku Drottningholm u Stockholmu, který vypadá podobně, a právě tím se nechala zmást Bloud. Well Bloud. Na obrázku však byl zámek Belveder ve Vídni, přesněji Horní Belveder (Oberes Belvedere/Upper Belvedere) z vnějšího pohledu, ne tedy ze zahrady mezi Horním a Dolním Belvederem (Unteres Belvedere/Lower Belvedere).




3. I když Modiglianimu zatím žádný samostatný text nebyl věnován (pouze v jednom článku se objevil jeho ležící akt a je i v logu ve funkci pomlčky), malíř je známý dlouhými šíjemi portrétovaných žen, a tím je i snadno poznatelný. Obraz Anna Zborowska z r. 1917 je vystaven v Museum of Modern Art (MoMA) v New Yorku.

6. Sousoší Cyrila a Metoděje je víc, soudobé provedení v Brně u katedrály sv. Petra a Pavla, tradiční např. na Karlově mostě v Praze, v Třebíči a jak píše Opica, také v Nitře, ale to je z písku (a tedy s omezenou životností). Snímky v článku znázorňují sousoší u kostela sv. Kříže nedaleko zříceniny hradu Devín (uvedeno v článku Hrad Devín - od Sandbergu přes Devínskou Kobylu) a na Radhošti.

10. Špičatá skála je Jehla v Prachovských skalách, Josef Škvorecký sem situoval příběh zločinu v týmu horolezců Smrt na Jehle.

11. Zimní palác v Petrohradě (původně zimní sídlo ruských carů, útokem na něj v r. 1917 začala Velká říjnová socialistická revoluce), uchovává sbírky umění muzea Ermitáž.

13. Skupina kovových soch se nachází v Amsterdamu a napodobuje postavy z Rembrandtova obrazu Noční hlídka, který je chloubou zdejší galerie Rijksmuseum. (Na vyvýšeném místě v pozadí je socha malíře.)

15. Andy Warhol se na blogu ještě neobjevil, ale jeho portrét herečky Marilyn Monroe (MoMA, New York) je stejně známý jako reklamní obrázky z plechovek s Campbellovou polévkou.

17. Fontána di Trevi v Římě, film Sladký život (La Dolce Vita) Federica Felliniho z r. 1960 s Marcellem Mastroiannim a Anitou Ekberg v hlavních rolích.


18. Odpověď komplikoval nezřetelný noční snímek, to bylo ale záměrem, v denním světle by Chrám sv. Barbory v Kutné Hoře každý okamžitě poznal.




21. Atlas podle řecké mytologie byl obr, který za účast v boji Titánů proti olympským bohům byl Diem potrestán tím, že na ramenou a šíji musel nést nebeskou klenbu. Tento Atlas stojí před budovou Rockefeller Center v New Yorku.

22. Obraz Pohled na Toledo (View of Toledo) namaloval El Greco a je vystaven v Metropolitan Museum of Art v New Yorku. (U této otázky jsem čekal, že bude pro soutěžící nejobtížnější, protože pro El Greca je netypická, téměř výhradně totiž maloval obrazy s postavami.)




23. Sochařská díla, která se odlévají do bronzu, mohou mít víc originálů (myslím, že se připouští až čtyři). Jedna socha Občanů (z) Calais (nebo také Měšťanů z Calais) (Les Bourgeois de Calais/The Burghers of Calais) je v Calais před budovou radnice, další v Rodinově muzeu v Paříži (v zahradě u budovy Hotelu Biron, kde měl Rodin ateliér a kterému odkázal svá díla s podmínkou, že se po jeho smrti stane jeho muzeem).
Zařazený snímek je ale z Londýna, z parčíku za Westminsterským palácem (Palace of Westminster), který je sídlem britského parlamentu (Houses of Parliament). Zde také socha nejvíc vyniká a většina publikací (např. i 8. díl Pijoanových Dějin umění) volí záběr s budovou parlamentu v pozadí. Z uvedeného výřezu to asi mohlo být zřejmé jen tomu, kdo na místě fyzicky byl.




24. Socha Čumila v Bratislavě problémy nedělala.

26. Na této otázce bylo obtížné to, že samostatný článek měla zatím pouze Velká čínská zeď, o dalších dvou nových divech světa byly jen okrajové zmínky, o Koloseu v Římě v článku Vánoce v zahraničí (a PF 2013), o Chichén Itzá v článku 11 otázek a odpovědí (3).

27. Autorem obrazu je Jackson Pollock, jmenuje se One: Number 31, 1950 a je jedním ze tří, které svou velikostí zabírají celou stěnu. Ve sbírce ho má MoMA a rozměry jsou 269,5 cm x 530,8 cm.




28. Zmenšením fotografie budovy do ikony v menu se stala téměř nečitelnou, kompenzací měla být nápověda, že budova je "zvlněná". Ano, jde o dílo La Pedrera (nebo také Casa Milà) od Antoniho Gaudího v Barceloně.




29. Tvář Alberta Einsteina je také všeobecně známá.

30. Zde jste mě obě překvapily rozšířením odpovědi o skladbu Golfinger od Shirley Bassey ze starší bondovské epizody se Seanem Connerym. Na YouTube jsem ji musel nejdřív najít, protože ji neznám. Měl jsem na mysli jen Tinu Turner a píseň Golden Eye (většinou psáno dohromady v podobách GoldenEye a Goldeneye). Jejím spoluautorem je Bono Vox ze skupiny U2.


33. Tady chybovala Opica, hra se jmenuje Král umírá a jejím autorem je Eugène Ionesco. Stejnojmennou písničku Hany a Petra Ulrychových zmiňuji zde dokonce 2-krát, v článku jim věnovaném a také v popisu inscenace hry v Divadle U Stolu.

Pro úplnost všechny odpovědi:
  1. Azur Window se nachází u ostrova Gozo a objevilo se ve fantasy filmu Souboj Titánů.
  2. Horní Belveder ve Vídni.
  3. Amedeo Modigliani.
  4. Erb z kostí v Kostnici v Sedlci patří rodu Schwarzenbergů.
  5. Socha se nazývá Berlin a je v Berlíně (přerušenými články symbolizovala rozdělení města na západní a východní část).
  6. Friedensreich Hundertwasser a jde o budovu teplárny ve Vídni.
  7. Chuck Norris, most přes Moravu u Devína, spojuje Slovensko s Rakouskem.
  8. První sousoší je u kostela sv. Kříže, poblíž hradu Devín, druhé u vysílače na vrchu Radhošť.
  9. V Singapuru (mrakodrap se jmenuje Marina Bay Sands).
  10. Jehla v Prachovských skalách.
  11. Zimní palác v Petrohradu, Ermitáž.
  12. Kriváň ve Vysokých Tatrách.
  13. Noční hlídka od Rembrandta.
  14. Most Bir-Hakeim v Paříži (točil se kolem něj děj filmu Poslední tango v Paříži Bernarda Bertolucciho z r. 1972).
  15. Andy Warhol, Marilyn Monroe.
  16. Lysá hora v Beskydech.
  17. Fontána di Trevi v Římě, film Sladký život.
  18. Chrám sv. Barbory v Kutné Hoře.
  19. Pod vrchem Luzný na české straně Šumavy.
  20. Turning Torso v Malmö.
  21. Atlas v New Yorku před budovou Rockefeller Center.
  22. Toledo, El Greco.
  23. Auguste Rodin, Občané z Calais, Houses of Parliament v Londýně.
  24. Čumil v Bratislavě.
  25. Foucaultovo kyvadlo, Umberto Eco.
  26. Velká čínská zeď, Koloseum v Římě, Chichén Itzá v Mexiku.
  27. Jackson Pollock.
  28. La Pedrera (nebo také Casa Milà), Antoni Gaudí, Barcelona.
  29. Albert Einstein.
  30. GoldenEye (titulní píseň epizody Casino Royal), Tina Turner.
  31. Monorail.
  32. Hana a Petr Ulrychovi.
  33. Král umírá, Eugène Ionesco.
A jaké jsou výsledky? Bloud. Well Bloud má chybu v 2. otázce, Opica v 33., obě jste umístily Rodinovy Občany z Calais na jiné místo, než bylo na snímku (uznávám však, že nebylo poznat), naopak u 30. otázky jste odpověděly víc, než jsem věděl. Opica jedno ze sousoší Cyrila a Metoděje "našla" v Nitře, bylo ale věrnou replikou sousoší od Devína, nad rámec 1. otázky přidala informaci, že Azurové okno je také ve fantasy seriálu Hra o trůny (Game of Thrones) kabelové televize HBO.
Proto je na místě vyhlásit 2 vítěze, (podle abecedy) jsou jimi Bloud. Well Bloud a Opica.

Gratuluji a současně děkuji, že jste soutěži věnovaly tolik času, 2 ks knihy mám už nachystané (mám i třetí pro sebe, protože se mně opravdu líbí) a doručím je, jakmile se dozvím adresu.

21 komentářů:

  1. Priznavam, ze som na sutaz zabudol. Ale vedel by som korgivat: Tzv. Cumil je socha Krala Rucolu, vyliezajuce po case zo svojho podzemia, kde stravil takmer cele leto.Skoda, zabudol som sa zucastnit, vedel by som tak dve-tri otazky zodpovedat...

    OdpovědětVymazat
  2. Miloši, to bych asi neměla šanci, i kdybych četla hodně pozorně. Na některé otázky bych odpověděla, ale na všec hny v žádném případě. Mají můj obdiv, kdo se zúčastnil i  správně odpovídal na většinu otázek.

    OdpovědětVymazat
  3. Gratulace a velká úcta patří vítězkám. Letos jsem bohužel opravdu neměl prostor na zapojení do soutěže - i vzhledem k jejímu rozsahu.

    OdpovědětVymazat
  4. Sourozenci Ulrychovi i bigbít jsou pro mě španělskou vesnicí a po dnešku jim na oblibě rozhodně nepřidám děkuju Milošovi za zajímavou soutěž, vám za gratulace a zdravím Bloudo-Egopedí rodinku :))

    OdpovědětVymazat
  5. Miloši, díky za soutěž! Jak už jsem psala do mailu, kromě Egopeda má na odpovědích podíl i google, tak nevím, zda si knížku zasloužíme :)Dvojkou jsem si nebyla jistá, ale zapomněla jsem si poznačit, že se k ní chci před odesláním ještě vrátit...a jak jsme na tom pracovali na etapy, tak...a za 23. může Egoped, tak jsme si alespoň kvit :)Pohled na Toledo náhodou zase tak těžký nebyl, ale první Cyril a Metoděj a Chrám svaté Barbory nám dali docela zabrat :) Teda mně, Egoped to říkal hned, ale já tvrdila, že bys nedal dvě kutnohorské otázky :)[6]: Též zdravíme!

    OdpovědětVymazat
  6. [1]: Kingu, je velká škoda, že jsi na soutěž zapomněl, u té první jsi mnoha komentáři od začátku do konce všechny udržoval v napětí a nakonec bylo 7 soutěžících.
    Takový světoběžník a znalec umění a sám aktivní umělec by věděl všechno Další soutěž by mohla být po 250 článcích (čtvrttisíciletí je pěkně kulaté číslo), a to by vycházelo za zhruba rok a čtvrt. Pak se ti připomenu [2]: Já neumím dobře zodpovědět ani své otázky, jak mně obě vítězky ukázaly u otázky č. 30 [3]:[4]:[5]: Jsou šikovné, opravdu jsem nečekal, že správně zodpoví 99,999 % otázek.[6]: Však já zase žasnu, jakou hudbu posíláš Robce do hudební rubriky, tam bych se chytal jen výjimečně

    OdpovědětVymazat
  7. [7]:Samozřejmě, že si oba knihu zasloužíte, jsem moc rád, že jste se do otázek zakousli.
    Kutnou Horu jsem dal 2-krát, protože na přelomu roku 2013/2014 jsme tam s chotí strávili 2 dny ve Vile U Varhanáře, ta je u té cesty se sochami, co vede ke chrámu, a okna pokoje jsme měli s přímým výhledem na chrám. Já jsem v KH nikdy předtím nebyl, město a všechny tamější památky nás přímo nadchly a drží mě to dodnes .

    OdpovědětVymazat
  8. [9]: Ja zase len v kostnici, k radosti mojich slecien, tie mali "strach".

    OdpovědětVymazat
  9. Klobouk dolů před soutěžícími.
    I když se radili s googlem museli otázkám věnovat spoustu času a odměnu si právem zaslouží!

    OdpovědětVymazat
  10. zdravím... bod číslo dva-a-dvacet na mne učinil výrazný dojem - řekl bych nejlepší z celého výčtu výše

    OdpovědětVymazat
  11. [10]: Do kostnice jsme šli hned druhý den. Nejvíc mě udivilo, že před ní stály davy lidí a u kostela asi 100-200 m vedle, který je společně s chrámem sv. Barbory na seznamu UNESCO, téměř nikdo.[11]: Byl by zajímavé vědět, v kolika otázkách Google pomohl :)[12]: "dva-a-dvacet" - to myslíš 22 podle toho, jak čísla tvoří Němci, nebo 2 a 20?

    OdpovědětVymazat
  12. [13]: myslím tím bod číslo 22

    OdpovědětVymazat
  13. Gratulujem víťazom!!! Cenu im zo srdca  želám, boli dobrí, ťažké otázky zvládli. Ja som sa kdesi v tom čase zatúlala... život ma mierne k zemi pritlačil, nemohla som ani virtuálne po svete lietať. Ale veď ešte bude možnosť si aj s nimi to ešte "rozdať".
    Ty si neskutočne aktívny.

    OdpovědětVymazat
  14. Gratulace vítězům! :) Vypadalo to velmi obtížně, příští rok si to snad budu muset dát do kalendáře.

    OdpovědětVymazat
  15. [14]: Turning Torso je také hlavní hvězdou článku o Malmö.[15]:[16]:[17]:[18]:Jsou to holky šikovné :)[15]: Těším se na příště, s tebou, s Vencou a snad i dalšími. Teď je článků 204 a do 250 není tak daleko :)
    (přesně 46/3 = 15 a čtvrt měsíce, tj. asi rok a čtvrt).[17]: Venco, tvá kniha už je na pultech obchodů? Rád bych si ji koupil.

    OdpovědětVymazat

Aktuální článek

Nikola Tesla - geniální vynálezce a špatný obchodník (+ památník u Niagarských vodopádů)

Původem chorvatský rodák Nikola Tesla (1856-1943) je zřejmě největším vynálezcem všech dob, obdiv k němu však neměl dlouhého trvání a nakon...

10 nejčtenějších článků (od 23. 4. 2020)