9. září 2019

Výsledky soutěže po 300 článcích

Půlnocí 8. září se uzavřela možnost zapojit se do Soutěže o knihu po 300 článcích (s rébusem) a je čas vyhlásit vítěze. Odpovědi soutěžících mě mnohdy překvapily, protože jsou obsažnější, než jsem sám myslel a věděl, a v některých se odrazilo, že formulace otázky bohužel ne vždy byla jednoznačná.

Začnu otázkami, které umožňovaly různý výklad, anebo soutěžící odpovídali odlišně.

7. Které národní parky USA se na tomto blogu alespoň v jedné fotografii dosud objevily?

Národním parkům Sequoia Park, Yosemite a Bryce Canyon byly věnovány samostatné články, ale jak navíc uvádí Axina, v článku Vítězem soutěže se stává … se (ve dvou fotografiích) objevil Grand Canyon. (V dřívější soutěži po 100 článcích byl chybně uveden v jedné odpovědi na otázku směřující na Bryce Canyon a fotografie měly ukázat nápadnou rozdílnost obou parků.)
Grand Canyon by si samozřejmě zasloužil celý článek, výhledově to napravím a pak ještě přidám národní park Zion.

8. Uveďte pohoří ve střední Evropě a jejich nejvyšší vrchy v některém ze států této oblasti, které na tomto blogu byly přiblíženy.

Já bych odpověděl takto (nadmořské výšky nebylo třeba uvádět):
Krkonoše - Sněžka (1602 m n. m.), Šumava - Plechý (Plöckenstein) (1378, nejvyšší na české a rakouské straně Šumavy), Jeseníky - Praděd (1492), Beskydy - Lysá hora (1323), Vysoké Tatry - Gerlach (2655), Vysoké Tatry - Rysy (2499, nejvyšší hora Polska), Nízké Tatry - Ďumbier (2043), Malá Fatra - Veľký Kriváň (1709), Malé Karpaty - Záruby (768), Belianské Tatry - Havran (2152), Hohe Wand - Plackles (1132).

V otázce jsou diskutabilní slova nejvyšší (myslel jsem absolutně nejvyšší, ale hovorově se říká i "3 nejvyšší vrchy jsou …") a přiblíženy. Jak přiblíženy? Stručnou zmínkou, popisem a/nebo fotografií?
Axina nad rámec otázky uvedla i další vysoké vrchy jednotlivých pohoří, nezdůrazňuje ale, že Rysy na hranicích Slovenska a Polska jsou nejvyšší horou Polska, vynechala Záruby v Malých Karpatech.
Čerf zahrnul i nejvyšší vrchy Šumavy (Velký Javor na německé straně), Hostýnských vrchů (Kelčský Javorník), Bílých Karpat (Velká Javořina) a Pienin (Vysoké Skalky), které byly v textech zmíněny, ne však dokumentovány fotografií, na prvním dvou jsem dosud nebyl a další dva budou v některém z dalších článků o turistice. Záruby v Čerfově výčtu nechybí, Rysy opomněl, sporné ale je, zda Polsko se dá považovat za střední Evropu, při pohledu na mapu Evropy asi ano (nad ním je celá Skandinávie). Čerf vynechal také Belianské Tatry, které však lze chápat jen za část Vysokých Tater a nikoliv samostatné pohoří, podobně jako Hohe Wand je jen část Gutensteinských Alp.

9. Kolik rozhovorů si na tomto blogu do dnešní doby můžete přečíst a s kolika osobami celkem?

V rubrice O nás je celkem 5 článků s názvem Rozhovor s …, a sice s Maglaiz, s TlusŤjochem, s Vencou, s Bloudem. Well Bloudem a Egopedem a s Čerfem. Jeden rozhovor je se dvěma osobami současně a v článku Rozhovor s Čerfem jsou ve skutečnosti 2 rozhovory, starší z éry rozhovorů mezi členy Autorského klubu a novější po několika letech. Z toho vychází 6 rozhovorů se 6 osobami (napsal bych "s blogery", ale jsou mezi nimi také blogerky), anebo 5 rozhovorů (budeme-li rozhovor s Čerfem považovat za jeden rozšířený) s 6 osobami.
Protože však bylo jasné, že nikdy nešlo o přímý rozhovor z očí do očí, ale poslání všech otázek mailem a další den (nebo něco málo později) obdržení odpovědí, lze úplně stejně považovat za rozhovory i články 11 otázek a odpovědí (1), (2), (3), kde jsem na otázky 3 blogerek odpovídal já. A pak je výsledek 9 (resp. 8) rozhovorů se 7 osobami.

https://mish-mash11.blogspot.com/2013/02/11-otazek-odpovedi-2.html
11. Které kláštery zde byly popsány nebo alespoň letmo zmíněny?

U této otázky bych jako soutěžící vyhořel. Měl jsem na mysli Montserrat a Gaming, podrobněji popsané v celých článcích, kartuziánský klášter v brněnské čtvrti Královo Pole, zmíněný u Gamingu v souvislosti s kartuziány, a jako poslední Melk (jeho fotografie jsou v článku Rozhovor s TlusŤjochem s odkazem na spisovatele Umberta Eca).
Axina však přidala spoustu dalších, které se vyskytly i s fotografiemi (např. v Lisabonu, Miláně, Dubrovníku, …, Červený kláštor v oblasti Pienin a Kláštorisko ve Slovenském ráji) a dokonce i kláštery zmíněné v komentářích. Čerf také několik přidal, i když ne tolik, ale má zde Smolnyj v Petrohradu (je v článku Petrohrad (2) - památníky socialismu), který v seznamu Axiny není.

12. Pod označením "Live 8" se uskutečnila série charitativních koncertů za účasti mnoha světových hvězd (např. Pink Floyd, R.E.M., U2, Linkin Park, Paul McCartney, …). Navázala na někdejší podobnou akci s Queen, Led Zeppelin, Ericem Claptonem, Mickem Jaggerem, … Jaký je vztah symbolu "8" k názvu dřívější akce?

Angličané a Američané v psaném projevu rádi používají číslice a písmena na zkrácení slov, např. 2 (two) místo "to", číslicí 4 (four) nahradí "for", písmeno U poslouží jako "you", …, stejně jako Čerf jsem byl přesvědčen (a myslím, že jsem to i v jednom hudebním časopise četl), že 8 (eight) má vztah k "Aid" ve fonetické příbuznosti. Kritik by však řekl, že v anglické výslovnosti se na konci slov (na rozdíl od nás) výrazně odlišuje "t" a "d" (podobně "b" - "p", "f" - "v", "k" - "g", "s" - "z").
V britském deníku The Independent autor o motivaci Boba Geldofa, organizátora Live Aid i Live 8, píše: "… something different was needed: not Live Aid II but Live Eight - another international mass action on an epic scale, but this time aimed at securing justice for Africa from the G8."
A také v české Wikipedii je uvedeno: "Akce byla načasována tak, aby předcházela summitu skupiny G8 ve Skotsku, který se odehrál 6. až 8. července 2005 a na kterém se jednalo o pomoci rozvojovým zemím."
Odtud by tedy plynulo, že vztah není žádný a 8 souvisí jen s G8, ale zdá se mně, že šlo jen o snahu dokázat, že Live 8 z r. 2005 není opakováním Live Aid z r. 1985, přikláním se proto k odpovědi Čerfa.

16. V jednom z článků byli zmíněni sportovci, kteří získali zlatou medaili na mistrovství světa nebo olympiádě. Jak se jmenují a v kterém sportu soutěžili?

Čekal jsem Karla Kodejšku, mistra světa v letech na lyžích v Kulmu v r. 1975, a Jiřího Rašku, olympijského vítěze ve skoku na lyžích na středním můstku v Grenoblu v r. 1968, kteří byli zmíněni v článku Mamutí můstek v Kulmu (s českou stopou).
Axina v článku Mostar (2) - skok z mostu navíc objevila Milenu Duchkovou, olympijskou vítězku ve skocích do vody z věže v Mexiku v r. 1968, a Čerf zase přidal Adama Ondru, který je už trojnásobným mistrem světa v lezení na skále na obtížnost a zlato má i z boulderingu (byl zmíněn v článku o Yosemitském národním parku, kde bez pomoci lan a skob vylezl kilometr vysokou kolmou stěnu El Capitan). Axina a Čerf shodně ještě přidali Stefana Krafta, mistra světa v letech na lyžích v Lahti 2017.
Pavel Ploc se však mistrem světa v letech na lyžích v Harrachově v r. 1983 nestal, jak se domnívá Axina, sice zde vytvořil světový rekord 181 m, ale nakonec získal "jen" stříbrnou medaili.

17. Letos v dubnu byla požárem silně poškozena katedrála Notre Dame v Paříži. Na blogu byla zmíněna ve dvou souvislostech (s fotkou i v muzikálové melodii). V kterých článcích to bylo?

S fotografií v článku Teroristé - kati (v) turistických destinací(ch), v muzikálové melodii v článku Košice (1) - překvapení na koncertě na zabití času. Čerf druhou polovinu vynechal, navíc uvádí zmínku v článku Moskva (2) - Chrám Vasila Blaženého (a Rudé náměstí), tam však byla bez fotografie.

Zbývající otázky byly Axinou a Čerfem zodpovězeny věcně shodně a správně, pro úplnost je s odpověďmi zařadím i sem, někde i s dovětkem.

1. Kdo je autorem budovy na snímku, o jakou budovu jde a kde stojí?



Ernst (Arnošt) Wiesner, krematorium, v Brně.

2. Jak se jmenuje černý mrakodrap se stupni pro zeleň a kdo v něm má soukromou adresu?



Trump Tower (v New Yorku), Donald Trump s rodinou (s manželkou Melanií a synem Barronem) a jak Čerf píše, řada dalších pochybných individuí :-).

3. Název následující budovy a jméno architekta, jehož je dílem.



Guggenheim Museum v New Yorku, Frank Lloyd Wright.

4. Ženám je věnován Mezinárodní den žen a Den matek. Existuje obdoba těchto svátků pro muže, pokud ano, kdy se slaví?

Existuje, Mezinárodní den mužů se slaví 19. listopadu, Den otců nemá jednotné datum, jak podrobně uvádí Axina, v mnoha zemích (i u nás a také např. v Malajsii, viz článek Father's Day) třetí neděli v červnu.

5. Kde najdeme mozaiku nehezké, ale inteligentní královny?



Královna jezera Mälaren je na mozaice ve Zlatém sále radnice ve Stockholmu, kde se předávají Nobelovy ceny (s výjimkou Nobelovy ceny míru, kterou laureáti dostávají v Oslu).

6. Jak se jmenuje polská režisérka, několikrát nominovaná na Oscara v kategorii neanglicky mluvených filmů, která u nás natočila film podle tragické historické události?

Agnieszka Holland (u nás natočila film Hořící keř o upálení Jana Palacha a snaze matky soudně se domoci omluvy za zesměšnění jeho činu jako prázdného gesta s neškodným "studeným" ohněm kouzelníků, které se záměnou za skutečnou hořlavinu nepovedlo).

10. Která hora se na následujícím snímku skrývá v oblacích?



Matterhorn (4478 m n. m.).
Byl cílem zájezdu v červnu 2017, natěšení z profesionálních snímků s jehlovitým štítem a azurovou oblohou v pozadí a plní nedočkavosti jsme vláčkem Gornergrat bahn vyjeli do polohy nad 3000 m. Matterhorn byl však zpočátku téměř celý skryt v oblacích a ta se jen velmi zvolna posouvala vzhůru (připomínalo to známou scénu s roletou z filmu Lásky jedné plavovlásky, ale hodně zpomalenou).



Po 5hodinovém čekání konečně vykoukla špička, celý ale vidět nebyl, brzy poté se znovu začal halit do mraků a nezbylo, než se vydat dolů.



13. Motiv jaké skladby a kterého skladatele slyšíme v kytarovém sólu skladby Metal Heart od skupiny Accept?

Elišce (Für Elise), Ludwig van Beethoven.

14. Která známá zahraniční skupina převzala a upravila hit Gyöngyhajú lány maďarské skupiny Omega a jak ji nazvala?

Scorpions, White Dove.
Tady jsem si uvědomoval nejednoznačnost otázky, protože vůči maďarské skupině Omega je zahraniční i náš Arakain s Alešem Brichtou, který skladbu ve shodě s anglickou verzí Omegy měl v repertoáru pod názvem Dívka s perlami ve vlasech.

15. Jak se jmenuje herečka v následující koláži a v kterém divadle ji můžeme vídat?



Simona Zmrzlá, Divadlo Husa na provázku v Brně. (V koláži je v záběrech z představení Amerika a Ze života hmyzu, na druhém společně s Martinem Donutilem.)

18. Na následujícím obraze je kopie slavného díla. Kdo je autorem originálu, jak se dílo jmenuje a kde ho najdeme?



Gentský oltář v katedrále sv. Bavona v Gentu je vrcholným dílem Jana van Eycka, předpokládá se však, že práci na něm zahájil jeho bratr Hubert a Jan po Hubertově smrti r. 1426 ho o 6 let později dokončil. V kostele jsou dvě kopie, originál je v samostatné místnosti s placeným vstupem, umístěný za skleněnou stěnou, a fotografování je zde zakázáno.
Samostatně bývá nejčastěji reprodukován obraz Klanění Božímu beránkovi ve středu spodní části.

19. Na následujících dvou snímcích je originál a kopie triptychu slavného malíře. Který z nich je fotografií originálu, kdo ho namaloval a jak se dílo jmenuje?




Originál triptychu Poslední soud od Hieronyma Bosche je na druhém snímku.
Vlastní ho Akademie der bildenden Künste ve Vídni. Kopie je rovněž dílem slavného malíře, Lucase Cranacha st., vystavena je v Gemäldegalerie v Berlíně.

20. V kterém městě najdeme prvně pojmenované náměstí Beatles?

V Hamburku.

21. Který rockový hudebník a zpěvák má v metropoli jedné z pobaltských republik sochu, aniž by ji vůbec kdy navštívil, a kde je?

Frank Zappa, ve Vilniusu.

22. Georges Seurat přišel s technikou pointilismu a ovlivnil jí i další malíře, nejvýrazněji Paula Signaca a Camilla Pissarra. Od kterého z těchto malířů je následující obraz?



Od Paula Signaca. Najdeme ho v Albertině ve Vídni pod názvem Venice, the Pink Cloud (Benátky, růžový mrak).

23. Jaké je řešení rébusu?



V prvním okénku je slovenská mince 1 EUR, to znamená euro, v druhém Václav Lohniský v roli snaživého Hujera ve filmu Marečku, podejte mi pero výmluvným gestem naznačuje učiteli, sedícímu ve sborovně u kávy, že by už měl zahájit výuku. Carl Zeiss založil svou firmu v Jeně, známe i fotbalový klub FC Carl Zeiss Jena. Poslední pole obsahuje symbol prázdné množiny, prázdná množina je množina, která neobsahuje žádné prvky, tedy jakési matematické nic.
Euro - Hujer - Jena - nic vede na výrok Eurohujer je nanic.
Čerf vynechal poslední čtvrtinu, aby nemusel vyslovit něco, co je proti jeho smýšlení :-).

A celkové výsledky? Čerf ztratil čtvrtinu bodu v odpovědi na 7. otázku a v rébusu, polovinu bodu u 17. otázky, celkem 1 bod. Myslím, že ho zase proti Axině získal ve 12. otázce, i když věrohodně to v tuto chvíli doložit neumím. Čerf uvedl více nejvyšších vrchů jednotlivých pohoří k 8. otázce, Axina zase více klášterů, které byly námětem 11. otázky. Otázky 8 a 11 ale nebyly formulovány jednoznačně, oba jste navíc v obou případech hodně překročili, co jsem v odpovědích očekával, takže z pohledu vyhlašovatele byly plně a správně zodpovězeny.
Když u obou 9. otázku budu považovat za chybně zodpovězenou, lze shrnout, že Axina a Čerf mají stejný počet bodů (21 z 23 možných) a jak už se stalo tradicí, soutěž nemá jediného vítěze, ale dva - Axinu a Čerfa.

Závěrem chci oběma vítězům poblahopřát a také poděkovat za ochotu připravit se hledáním odpovědí o spoustu času, a to tak pečlivým, že překonali mé představy. Děkuji i Janu Turoňovi, který přispěl jednou odpovědí, aniž by se do soutěže chtěl plně zapojit.

Prosím o tipy na cenu, jak bylo v propozicích vyhlášené soutěže, mělo by jít o knihu z kategorie cestování (např. nejkrásnější místa/města, přírodní divy), nebo umění (malířství, sochařství, architektura). Mohl bych nějakou vybrat sám, ale chtěl bych, aby se Vám líbila.

15 komentářů:

  1. Gratulace vítězům- jsou opravdu dobří. Knihu vybírat nebudu, myslím, že sám vybereš dobře. Nebyla to soutěž lehká.♥

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji!
    Především Milošovi za skvělý kvíz i překvapivě rychlé a podrobné vyhodnocení odpovědí na soutěžní otázky. Ruže za gratulaci.Přiznám se, že jako soutěživý typ člověka (doufám, že pádem tím ne nesnesitelný) jsem už zvažovala, jaká kniha by mi udělala radost.
    Je jí encyklopedicky orientovaná publikace 1000 divů světa. Autor: Friedemann Bedürftig. Vydal Svojtka a Co. v roce 2004 jako první vydání. Kniha podává přehled nejkrásnějších přírodních i architektonických památek pěti kontinentů!
    Problém je, že kniha je beznadějně vyprodaná. Zjišťovala jsem, zda není k mání alespoň v antikvariátech. Je. Např. v Brně, ve sběratelském antikvariátu Smetana, myslím že i za přijatelnou cenu.
    Zbytek nechám na Milošovi Mám velkou radost!

    OdpovědětVymazat
  3. Miloši já žasnu nad tvou všestranností, nad tvým věděním a vůbec, klobouk dolů před tebou ve všech směrech.
    Takové články jako ty tu prezentuješ jsou hodny knih a ne bulvárního plátku Blogu cz., kterým se pomalu ale jistě stává.

    OdpovědětVymazat
  4. Gratulace vítězům, otázky nebyly jednoduché a výhra bude opravdu zaslouzena

    OdpovědětVymazat
  5. [1]: Byli opravdu výborní, kdybych se do soutěže také přihlásil, prohrál bych s nimi .[2]: Když jsem viděl, jak se soutěž vyvíjí, už jsem mohl článek předchystávat.Knížky z této řady překladů nakladatelství Svojtka & Co. jsou skvělé, mám celkem čtyři: 1000 divů architektury, 1000 nejkrásnějších míst světa, 1000 hradů, zámků a paláců, Nejkrásnější přírodní divy celého světa, ne však tu, kterou zmiňuješ.  
    Podívám se po ní, bohužel až ve čtvrtek, protože dnes jsem byl mimo a budu ještě dva dny. Snad ještě bude k mání.  
    Výborná je také řada z nakladatelství Rebo, jejichž názvy většinou začínají 100 nejkrásnějších (měst, náměstí, chrámů, muzeí, …).
    Obě jsou ideální na dárky, alespoň z mého pohledu.[3]:[5]: Je nás víc.[4]: Sugr, ty zase lichotíš :).Vím, že zrovna tobě to říkat asi není nejšikovnější, ale mám pocit, že za šéfování Standy byl Blog.cz mnohem zajímavější, přispíval zhruba dvěma články týdně na Srdce blogu, teď je tam mrtvo, fungoval Autorský klub a jeho rubriky a titulní stránka, i když nám někdy zvedla tlak, rozhodně byla pestřejší.

    OdpovědětVymazat
  6. No, k tomu bulváru: Není to tak docela, nevidíme všechny blogy, našly by se hodně zajímavé. Tento, Miloši patří mezi ty hodně kvalitní a je jich tady dost.Asi je to tím, že mnozí svůj blog berou jako oddychový, zaplňující čas, kteří ostatní- většinou mladší věnují své každodenní práci. Když ty příliš vážné věci(tím nemíním ty poznávací, krásné) člověka spíš trápí, berou mu chuť do života, který člověku mnohdy zbývá.Do toho zahrnuji třeba i tu politiku. Víš, jak to myslím, že?

    OdpovědětVymazat
  7. Moc dobře připravená soutěž, všechna čest, a gratuluji Axině za výborný výsledek. A zpětně mohu ocenit i jednotlivé články, které mají i s časovým odstupem pořád hodně co říct. Nevím, jestli se můžu s klidným svědomím označit za soutěživého, protože si případné ceny nepředstavuji a vlastně ani žádnou vytouženou výhru nemám . Snad jen, mohu-li preferovat nějaký obor, byla by to asi architektura a rád se přizpůsobím možnostem.

    OdpovědětVymazat
  8. [8]: Já ti Petře také gratuluji!
    A chtěla bych říct, že oceňuji tvůj galantní (nenapadá mne výstižnější slovo) přístup k soutěži. Rozhodně jsi víc galantní, než soutěživý
    Tys vědomě obětoval 0,25 bodu za rébus, ač jsi věděl, že já jsem ho vyřešila. Za předpokladu, že bychom oba zodpověděli všechno ostatní bezchybně, byla by ta čtvrtina bodu rozhodující

    OdpovědětVymazat
  9. [9]: Ano, to jsem bral jako dost pravděpodobný scénář. Ale zase kdy jindy se člověku podaří tak dobrý obchod, že získá dobrý pocit za pouhých O,25 bodu?

    OdpovědětVymazat
  10. [7]: Naprosto souhlasím, mě politika dost štve, zvlášť ty kampaňovité akce Milionu chvilek a teď se sochou Koněva.
    Když vidím nějakého "bojovníka za demokracii", je mně jasné, že jde zase o žvanila, který se chce jen zviditelnit a nějak ty svoje kecy zpeněžit, třeba tak, že vejde ve známost a pak se dostane do Senátu za některý z pražských obvodů. Jinde by si ho ani nevšimli.[2]: Dnes jsem se podle vyjádření v [6]: do antikvariátu vypravil, je mimo centrum a když jsem tam přišel, uvnitř seděl mladý muž se vzezřením knihomola, obložený knihami od země po strop.
    Na mé přání mně sdělil, že by musel knihu nejdříve hledat a že za několik dnů by mohl dát vědět. Nenechal jsem se odbýt, že budu hledat s ním. On, že je v obchodě sám a kniha je někde vzadu ve skladu. Nabídl jsem proto, že tam půjdu hledat sám a tašku nechám u něj, aby se nemusel bát, že něco do ní strčím a ukradnu. Šli jsme tam nakonec oba a hřbet knihy jsem spatřil asi ve 3. vteřině. A mám ji, je jak nová (až na poznámku tužkou, na prvním listu, ale ta půjde vygumovat) a obsahově nesmírně bohatá, na 576 stranách jsou památky všech typů, divy přírody a architektury.[9]:[10]: "Rébus" byl primitivní až běda a porušující pravidla, proto děkuji Čerfovi, že se alespoň částečně přemohl :).
    Možná ale ještě někdy nějaký zkusím a snad i lepší :)[8]: Odpoledne se stavím v knihkupectví a doufám, že tam něco vhodného bude.

    OdpovědětVymazat
  11. [11]: Děkuji. Vážím si toho, žes mi knihu vybojoval
    Já ji nikdy nikomu ani nedám ani neprodám. Prosila bych tedy o vepsání věnování. Vím, že k tomu máš lehkou averzi, protože se tím kniha jaksi "znehodnotí". Ale pro jednou bys mohl udělat výjimku.

    OdpovědětVymazat
  12. Gratulujem, Čerfovi aj Axine. Boli super, a Ty tiež, keď si o tom všetkom písal. Ja, čo som sa stala dôchodkyňou, ponechajúc si autorizáciu a začala som dusiť kapustu aj v inom profesnom odbore, tak nemám čas na nič. Je to moja škoda, lebo toľko informácií o svete, ktorý už sotva osobne navštívim, inde nenájdem. Tak ešte raz všetkým trom môj obdiv a gratulácia !! Ja sa budem snažiť polepšiť a častejšie tu zavítať a takto o rok, im to nedarujem ! Krásne dni a veľa super článkov!

    OdpovědětVymazat
  13. [13]: Gabi, díky za gratulaci
    Je škoda, žes nezavítala dřív. Miloš s obdivuhodnou sebekázní publikuje již pátým rokem na svém blogu právě 3 nové články každý měsíc. Při této frekvenci - pokud dobře počítám - lze očekávat jeho 400. blogový článek až kolem 20.5.2022.

    OdpovědětVymazat
  14. [12]: Přání jsem splnil :).Jen s knihou z architektury pro Čerfa je to obtížnější, současná nabídka není nic moc. Knihy, které mám doma, jsou lepší, i když nezahrnují nejnovější díla.[13]: Gabi, velmi rád tě "uvidím".
    Já bych zase už měl zavítat ke Kingu Rucolovi, po dlouhém nicnedělání bez WiFi si těžko zvykám na všední dny.Říká se, že člověk by měl vždy po 10 letech změnit obor, aby neustrnul, přeji ti, abys na novém poli byla stejně úspěšná.[14]: 2022? Jestli se dožiju a Blog.cz také, pak snad ano. Když jsi to tak pěkně spočítala, vidím, kolik času mám na další rébus :).
    Ale stejně obdivuju Čerfa, že už má těch textů hodně přes tisíc, a TlusŤjoch určitě také. Na to bych potřeboval 5 životů.

    OdpovědětVymazat

Aktuální článek

Nikola Tesla - geniální vynálezce a špatný obchodník (+ památník u Niagarských vodopádů)

Původem chorvatský rodák Nikola Tesla (1856-1943) je zřejmě největším vynálezcem všech dob, obdiv k němu však neměl dlouhého trvání a nakon...

10 nejčtenějších článků (od 23. 4. 2020)