31. prosince 2022

Jedenácté výročí s blogem a ohlédnutí za rokem 2022

4. listopadu uplynulo 11 let od založení blogu, ale stejně jako v minulých letech připomínku výročí včlením do ohlédnutí za celým kalendářním rokem. 

Celospolečensky nám moc radosti nepřinesl, inflace se blíží 20 %, v mnoha podobách se nás dotýká rusko-ukrajinská válka (ceny energií, migrace, …) a perspektiva přinejmenším pro příští měsíce neslibuje zlepšení. 

Na blog ale nic z toho nemělo vliv, opět přibylo 36 článků s třemi za měsíc, i když někdy kvůli pracovnímu zatížení bylo obtížné tuto „normu“ splnit, např. v říjnu se objevily až v posledním týdnu, a tak jsem si alespoň jednou vyzkoušel to, co Čerf zvládá celé roky a TlusŤjoch se tomu blíží, nemluvě o tom, že některé blogerky (Otavínka, Jára D., VendyW, …) umějí články přidávat (téměř) denně.    

11 let s blogem je dlouhá doba, proto ještě několik slov k jeho historii. V první tabulce jsou počty článků v rubrikách, kde M = Miloš a Z = Zuzana (spoluautorka z let 2012-2013), tentokrát ale přidám ještě další s počty článků v jednotlivých letech.



Zpočátku jsem využíval fotografie z výletů a přibývaly tak hlavně články z cestování a turistiky, navíc ještě o mých oblíbených rockových skupinách, literární rubrika byla ale nedotčená a do výtvarné jsem se neodvažoval příliš přispívat z respektu k Zuzaně, která se tímto oborem zabývá profesionálně, kdežto pro mě je jen laickým zájmem. Když jsem však na blog zůstal sám, osmělil jsem se a dnes články o výtvarných umělcích převažují. Možná časem se rubrika společně s architekturou stane „kapesními“ dějinami umění. Nejobtížnější je přispívat do literární rubriky, nevím, jak stručně přiblížit dílo o stovkách stránek. Východiskem se staly divadelní hry, k nimž lze přidat i fotografie z představení, a povídky.    

Vděčným zdrojem příspěvků jsou zážitky z cest. V létě jsme navštívili přírodní div Adršpašské skály, popsaný v samostatném článku. Ubytováni jsme byli v Broumově, městě s významným klášterem s kopií části Ďáblovy kroniky, kterou Švédové uloupili během třicetileté války. 





Další zdejší zajímavostí je dřevěný hřbitovní kostel Panny Marie




Kromě Adršpachu jsme si z Broumova zajeli ještě do Náchoda a polského města Kłodzko.

Na nám. T. G. Masaryka příchozí v žoviálním posedu vítá nejznámější náchodský rodák, spisovatel Josef Škvorecký (1924-2012).  



Na tomto náměstí se nacházejí také kostel sv. Vavřince, Nová radnice a kašna



Za Starou radnicí se na kopci vypíná náchodský zámek.  



Jeho historie sahá do r. 1250, kdy zde byl vybudován hrad, v letech 1554-1614 byl však přestavěn na renesanční zámek.




V koláži jsou náhledy do interiéru. 



V Jízdárně náchodského zámku byla zřízena Galerie výtvarného umění. Vedle českých malířů 19. a 20. století je pozoruhodná druhou největší sbírkou ruského malířství u nás. Bohužel letos byly výstavní prostory vyhrazeny nic neříkajícím malířům z Ukrajiny. Výjimkou byl obraz Křížové procesí v dubovém lese – Zjevená ikona ruského realistického malíře Ilji Repina, zapůjčený sem z Galerie moderního umění v Hradci Králové.



Kłodzko (česky Kladsko) je polské okresní město s asi 26 tisíci obyvatel, kterému se pro množství středověkých památek říká Malá Praha







Nejvýznamnější historickou stavbou je barokní pevnost na Hradním vrchu z r. 1627.





Z pevnosti je pěkný výhled na město a vzdálené vrchy.





Druhá domácí dovolená směřovala do Beskyd. K nim máme nostalgický vztah, protože ty byly naší první posvatební cestou. Tentokrát nám nepřálo počasí, téměř pořád pršelo a déšť nás přivítal už v Novém Jičíně, kde jsme se cestou stavili na oběd.



Ale i tak jsme podnikli túru na Smrk, druhý nejvyšší vrch Beskyd.     

V Rožnově byla naším hlavním cílem Jurkovičova rozhledna, s dalšími stavbami zmíněná v článku věnovanému tomuto architektu

V městě je však zajímavých míst mnohem více, a to nejen známé Valašské muzeum v přírodě, ale i malebné náměstí, výstavní budovy a park se sochami.  





Počasí se vyjasnilo až v den odjezdu. Využili jsme to k návštěvě hradu Helfštýn. Hrad byl založen na počátku 14. století a patří k nejrozsáhlejším hradním komplexům v Evropě. 






Na nádvoří hradu se konají poutě a trhy, rytířské turnaje a od r. 1982 tradiční setkání uměleckých kovářů Hefaiston. A právě na něj jsme měli štěstí. 




Ze zahraničních cest bylo vrcholem 6 dnů v Paříži, protože jsme tam byli už počtvrté, mohli jsme navštívit i dříve opomenutá místa, např. Boulogneský les, a podívat se, jak postupuje rekonstrukce požárem poničené katedrály Notre Dame




Paříž je však na několik samostatných článků. Jen těch uměleckých galerií, navštívil jsem jich 6 a odnesl si spoustu fotografií a mohl tak některé dřívější články o malířích doplnit či nekvalitní fotografie nahradit lepšími a získat mnoho dalších do budoucích profilů malířů. Zde se omezím jen na pyramidu u Louvru.



Když jsem se probíral letošními články, docela mě překvapilo, kolik jich má vztah k Brnu: Ester Krumbachová (brněnská rodačka), Vila Tugendhat, Jurkovičova vila, výstava Pravěké šperky a Věstonická venuše, výstava s poklady Tutanchamonovy hrobky, Mejdan na písku Zdeňka Kaloče a Hádecká planinka, Pravidla bincárny od KKRD Boys v Divadle Husa na provázku, koncert Stinga ve Slavkově u Brna

A mohly tu být ještě další dva „brněnské“ články: Olympic – 60 let na hudební scéně (koncert v Brně 5.12. byl ale pro nemoc některého z členů skupiny zrušen a přesunut na 14.1., jenže tou dobou budeme v Budapešti); druhým bylo představení Vykouření v Divadle Husa na provázku (na téma pobouření katolické církve po pohostinském uvedení her Prokletí a Naše násilí a vaše násilí bosenskochorvatského režiséra Olivera Frljiče, kde např. Ježíš znásilňoval muslimku), když jsem si však nahrával vstupenky do mobilu, zjistil jsem, že představení bylo o týden dříve. Olympic už asi neuvidíme, koncerty v městech, kam jsme byli připraveni se vydat (Zlín, Hradec Králové, …), jsou vyprodány, divadelní představení se na programu snad ještě objeví.

Bude to tím, že jsem brněnským patriotem, vše, co si cením, je s ním spojeno. A k Paříži mám také velmi kladný vztah. Oboje pěkně spojil nápis Brno is new Paris na tričku mé kolegyně. 

A v Brně se daří i mé rodině, mladší syn letos úspěšně dokončil doktorské studium a s tituly Mgr. Ing. Ph.D. jejich počet u nás zaokrouhlil na 10. 

Snad i v příštím roce se najde důvod k radosti. A to přeji všem spřízněným duším.

22 komentářů:

  1. Zajímavé poohlédnutí. Statistika není mou silnou stránkou, takže se ani nepokouším nějaké obdobné radosti vyhledávat ;-). Se mnou a s články to je tak, že co jsem založila blog byla jsem buď OSVČ a tím pádem jsem byla doma a měla čas, nebo jsem byla nezaměstnaná a byla jsem doma a měla čas případně pak jsem měla a snad ještě budu mít práci, kdy jsem chodila až odpoledne, takže po splnění všech domácích povinností jsem zas byla doma a měla čas. Teď poslední tři měsíce nesmím vůbec nic dělat a tak jsem kde? Doma.... takže jak vidíš času spousty. Mít klasické zaměstnání na plný úvazek budu ráda když napíšu taky dva tři články za měsíc. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já bohužel, když mám čas, většinou ho neproduktivně zabiju klikáním na internetu :). Ale zas tolik ho nemám, protože mnoho let mám 1,5 úvazku.

      Vymazat
  2. Lehce mi tímto článkem připomínáš, že začíná tradiční bilanční období a taky bych se na to měl vrhnout. V tom letním poznávání Broumovska jsme se letos shodli a pak už jsme to měli každý jinak pestré. Tak držím palce, ať pestrosti a zážitků v novém roce neubývá.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petře, velice se na tvé lednové statistiky těším, protože v některých se dokonce objevuji v popředí :). Ale obdivuhodné jsou především vysoké počty (a vesměs kvalitních) článků. Jsi rozený spisovatel a fotograf.

      Vymazat
  3. Gratuluji k jedenáctému výročí :).
    Na mateřské dovolené jsem měla spoustu času a tak jsem to na blog sekala jak Baťa cvičky. Ale s čistým svědomím musím napsat, že jsem do světa nikdy nevypustila článek, u kterého bych měla pocit, že jsem ho odflákla, což u některých článků na blozích, které publikují denně, říct nejde. Postupně jsem dospěla do fáze, kdy publikuji článek max. jednou do týdne, ale občas se nepovede ani to.
    Toulání po Náchodě chystám letos v létě, tak snad to dopadne :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také se snažím, aby článek měl nějaký obsah, ale zrovna s tím minulým jsem si práci nedal, protože to bylo jen PF.
      Náchod je pěkné město. V kostele na náměstí nám uvnitř jeden zaměstnanec dokonce nabídl výstup do podkroví ke zvonu a k tomu přidal pěkný výklad o historii kostela. Průzorem jsme odtud viděli dolů do vnitřního prostoru kostela i ven na náměstí.

      Vymazat
  4. Nádherné ohlédnutí a díky za ty překrásné fotografie z navštívených míst. Některá znám, ale většinu bohužel ne...a tak se moc ráda podívám. Opravdu je to nádhera. Osobně jsem měla těch blogů několik. Jako první byl blog s doménou "webovastranka.cz", kterou provozovali Belgičané. Pak doménu prodali Rusům a časem byla doména zrušena a přešla jsem tedy na blog.cz. Ten po letech také zrušili a původní blog tady na blobspot.com, jsem si omylem smazala, když jsem chtěla pomoci jiné blogerce... Mrzelo mě to, ale je to jen blog...vzpomínky mi nikdo nevezme.
    Přeji Tobě i Tvé rodině šťastný rok 2023, hlavně pevné zdraví, hodně štěstí, lásky, pohody a spokojenosti. Ať se vám všem dobře daří.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já každý článek si nejdříve připravím na počítači v samostatném adresáři, text a k němu fotografie, které navíc do textu vložím, abych měl představu, jak to bude vypadat. Pokud by se mně blog ztratil nebo jsem ho nedopatřením zrušil, mohl bych z těchto souborů všechno obnovit, jen by to za ty roky trvalo hodně dlouho a nevím, zda bych se k tomu vůbec přinutil.
      Určitou nevýhodu má ale v tom, že často text po zveřejnění upravuju a pak to musím dělat 2krát, na internetu a na disku.
      Jarko, přeji také vše nejlepší, zdraví, štěstí, pohodu a pěkné počasí při výletech.

      Vymazat
  5. Kłodzko; dal jsem si to tipů na výlet na tento rok.
    Přeji hodně sil do blogování v dvanáctém roce působení ve virtuálním světě. Ať není tuctový.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Pavle. Přeji také, ať se ti vše daří, zdraví slouží a inspirativní nápady přicházejí v hojném počtu.
      Kłodzko určitě nezklame ani tebe, fajnšmekra se schopnostmi vystihnout to, co druzí nevidí.

      Vymazat
  6. Přeju nejen do nového roku, ale i k výročí blogu. Vždyt já sám jsem byl u jeho založení a přidal jeden z prvních komentářů, když byl ještě v plenkách a pak se zapojil do mého projektu Vstupenka. ;-) Až z toho jde mráz po zádech, že je ještě někde možno dohledat moje torzo. :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Donjone, přeji, aby se ti podařilo najít torzo a také na něj navázat :), v životě pak jen to nejlepší.
      Na Blog.cz to tehdy žilo, rád na to vzpomínám, projekt Vstupenka, který jsi ještě pod jménem Zelený kavalír vyhlásil, byl mým článkem č. 36 (dnes je jich 422) a datuje se srpnem 2012. Tematických nápadů tehdy byla celá řada, např. Pozrime si aj iné mosty, kterou vymyslela Daniela, Vyber 5 nej filmů (Edith Holá), Alba, která vám změnila život (Robka), Výhled z okna (Sever-rat), Vánoční města (Dragell), ..., alespoň do těchto jsem se zapojil a získával tam první čtenáře.
      U vstupenek to pro mě bylo nejobtížnější, protože jsem si je neschovával a jen kvůli tomuto nápadu jsem ji pak během jedné turistické dovolené několik nechal, abych se mohl přidat.

      Bohužel prvotní zápal blogovat upadal (a upadá stále), mnozí přestávali či odcházeli jinam, doménu odkoupila Nova a s tím přišlo násilné vkládání reklam do stránek blogů a když odešel správce Standa a technici se přestali zabývat rozvojem, resp. ani nebyli schopni jej vylepšit a ubránit náporu spamů, zákonitě vše směřovalo ke krachu.
      Jsem moc rád, že díky Martinu Rybenskému a jeho manželce Veruce všechny články i s komentáři z Blog.cz mám převedeny na blogspot (fotky a vnitřní odkazy jsem doplnil) a můžu pokračovat "bez ztráty květinky".
      Jen doufám, že Google nás nechá žít. Další restart si už nedovedu představit.

      Vymazat
    2. Co si budeme povídat Blog cz i přes všechny problémy nebylo zase až tak špatné místo. Před pár dny jsem zadal pokusně adresu a zatajil dech, když se neobjevil nápis provoz ukončen, a načítalo se dál... Jiskřička naděje, že by se to tam znovu rozjelo ovšem za okamžik vyhasla, když byl odkaz přesměrován na zpravodajské stránky...

      Vymazat
    3. I ta adresa blog.cz byla skvělá a přístupy z Googlu byly snad každý den. Na doméně blogspotu jsme jen kapkou v moři a v přístupech z vyhledávačů máme jen nepatrnou šanci, pokud vůbec nějakou.

      Vymazat
  7. Pěkné shrnutí a krásné fotky. Ty z Rožnova a Helfštýna mi oživily příjemné vzpomínky z dětství :-)

    Teda, prošvihnutý Olympic - to je škoda.
    A triko má kolegyně parádní :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Olympic mě hodně mrzí, viděl jsem ho sice už asi 4krát, jenže naposled před drahnou dobou, teď mají nového bubeníka a klávesistu a vzhledem k Jandově osmdesátce je otázka, jak dlouho ještě po náročném turné budou hrát.

      Vymazat
  8. Nachod jsem shodou okolnosti navstivil take, mmam i clanek na to zamereny.. Bekydy
    .vzpominam rad, kdysi jsem stravil pres pul roku ve Frenstate pod Radhostem..Helfstyn..dobry tip...Francie nikdy nezklame..Tak tento rok at se zasr dari..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na Náchod si vzpomínám, myslím, že jsi tam také měl Škvoreckého.
      Vycházky z kasáren ve Frenštátě musely být kvůli nádherné přírodě kolem velmi příjemné.

      Vymazat
  9. Skvostná bilance všestranné založeného člověka. Blahopřeji ml. synovi k vyrovnání titulového skóre rodiny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Snažím se zaměření článků střídat, tím se to automaticky zdá pestřejší, než kdybych dal za sebou 10 článků z jedné dovolené. Díky i za syna :).

      Vymazat
  10. Jedenáct let, to už je kus života. Tvůj blog, i když to poslední dobou flákám, shledávám jedním z těch zajímavějších, jaké jsem viděla a kdybych jela v projektu Představení blogu, byl bys opravdu adeptem. (To jsem kdysi dávala, ze začátku, chtěla jsem upoutat na blogy, které mě zaujaly - aniž mě o to blogeři žádali - a myslím že tenkrát díky tomu někdo objevil zmíněný blog, na který později chodil opakovaně. - Tvoje články o cestování i umění se mi líbily, máš je vždycky precizně vypilované. A krásné fotky k tomu. Přeji dál chuť k blogování, je to už slušná dávka článků, textů a fotek, za tu dobu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si na představování blogů vzpomínám, blogerek s tímto nápadem bylo víc (myslím, že něco takového bylo také na Blogosvětě) a opravdu to byla velmi objevná činnost, protože často jsme se tak dozvěděli o zajímavých blozích, které jsme sami neznali.
      Tím, že to s publikováním nepřeháním, zatím se necítím vyhořelý a snad ještě něco přidám.

      Vymazat

Aktuální článek

No Name a Žlutý pes - Brno, duben 2024

V tomto měsíci jsme v Brně v krátkém sledu navštívili dva koncerty, 11.4. v sále SONO vystoupila košická skupina No Name , která je u nás mi...

10 nejčtenějších článků (od 23. 4. 2020)